fbpx

Muuttovinkit kotitalouksille

Järjestele ennen pakkaamista

 Muuttotavaroiden lajittelu ja pakkaus kannattaa aloittaa viikkoja ennen varsinaista muuttopäivää, koska tämä vaihe vie aikaa, mutta helpottaa ja vähentää stressiä oleellisesti. Kerää kaikki tavarasi luokittain, esimerkiksi liinavaatteet, kattilat ja pannut, puserot, kirjat jne. Erittele myös lahjoitettavat, myytävät ja poisheitettävät.

Myy ja lahjoita

Kun olet päättänyt, mistä olet valmis luopumaan ja pääsemään eroon, mieti voiko niitä myydä, lahjoittaa/kierrättä, vai onko parasta viedä ne vaikka Sortti asemalle. Suuremmille tavaroille, esimerkiksi huonekaluille, kannattaa muistaa varata poiskuljetus hyvissä ajoin.

Pois heitettävät

Mikäli tavaroiden karsiminen on vaikeaa, tässä muuttovinkit siihenkin, mitä ei kannata mukanaan uuteen kotiin viedä.

Vanhentuneet elintarvikkeet. Ole armoton käydessäsi läpi tarvikkeitasi. Jos viimeinen voimassaolopäivä on umpeutunut, heitä pois. Harvoin tai ei lainkaan käytetyt vaatteet aiheuttavat todennäköisesti vain huonoa mieltä. Onko se liian iso, liian pieni, tahrainen, nyppyinen tai pois muodista? Myös käyttämättömät elektroniset laitteet ovat turhia. Ne ehkä joskus maksoivat rahaa, mutta vie ne pois ja iloitse lisätilasta. Palauta lainassa olevat asiat omistajilleen. Vanhat lehdet tai kirjat keräävät vain pölyä uudessakin kodissa.

Varaa tarvikkeita

Varaa riittävästi muuttolaatikoita. Tarkista perheeltä, ystäviltä, paikallisilta ruokakaupoilta, toimistoilta jne. onko laatikoita saatavilla muualtakin kuin kaupasta ostamalla.

Pahvinen astialaatikko, jossa on väliseinät lasiesineille ovat todella käteviä, joten tarkista saatavuus esim. Alkosta tai suuremmista tavarataloista.

Riippuvat vaatesäilytyspussit ovat hyviä pitkille mekoille, takeille, puvuille jne. Jos käytät muuttoyritystä, kysy toimittavatko ne näitä laatikoiden lisäksi. Vaihtoehtoisesti voit ryhmittää vaateripustimet solmion tai teipin avulla ja vetää jätesäkin ripustimien päälle.

Muita hyödyllisiä tarvikkeita muuttopuuhiin ovat myös kuplamuovi, pakkauspaperi astioille, tussi, teippi ja naru.

Pakkaa välttämättömät tavarat

Mitä tarvikkeita tarvitset, kun saavut ensimmäistä kertaa uuteen kotiin ja mitä tarvitset seuraavana aamuna? Kuljeta nämä omalla autollasi, jotta ne eivät joudu kadoksiin muuttokuorman seassa. Mieti peruselintarvikkeita, joita tarvitset syödäksesi, siivotaksesi ja juodaksesi aamukahvin. Mitä vaatteita tarvitset käden ulottuville parin ensimmäisen päivän ajan kun kaikki uudessa kodissa on vielä sekaisin?

Priorisoi vuodevaatteet

Pakkaa puhtaat lakanat ja vuodevaatteet ja petaa sängyt jo muuttokuorman purkamisvaiheessa, ennen kuin olet liian väsynyt. Olet varmasti iloinen muuttopäivän päätteeksi, että teit nukkumapaikat ajoissa valmiiksi.

Astiat

Pakkaa astiat mieluummin pystysuoraan, kuin pinottuna. Väliseinillä varustetut laatikot ovat ihanteellisia lasien ja astioiden pakkaamiseen. Kulhot ja lautaset rikkoutuvat vähemmän helposti, jos ne on kääritty ja pinottu pystysuoraan.

Kääri

Käytä muovikelmua kääriäksesi nestettä sisältävät tai läikkyvät pullot ym. Myös kalusteiden terävät kulmat ja reunat kannattaa suojata.

Roikkuvat tavarat ja vaatteet

Älä kuljeta roikkuvia esineitä lappeellaan. Siirrä mieluummin kaikki roikkuvat tavarat ripustustangolla tai rullakolla. Voit myös sitoa ripustimet yhteen, jotta ne eivät mene solmuun. Voit vielä vetää roskapussin tai jätesäkin näiden ympärille.

Merkitse laatikot

Laatikoiden merinnät ovat avainasemassa. Laatikoihin kannattaa kirjoittaa esimerkiksi minkä huoneen tavarat on kyseessä ja onko se helposti rikkimenevää. Mikäli haluat olla todella hyvin järjestäytynyt, voit numeroida laatikot ja pitää luetteloa jokaisesta numerosta ja sen sisällöstä. Muista tehdä merkinnät laatikon sivuille, ei yläosaan. Pinottuja laatikoita on helpompi lukea sivusta!

Aloita ajoissa

Koska pakkaaminen ja tavaroiden siirtäminen on monille meistä varsin raskas ponnistus, on helppoa vain lykätä muuttoon valmistautumista. Monilla se tahtoo mennä ihan viime hetkille ja silloin voidaan todella puhua siitä kuuluisasta muuttostressistä. Jos ensi kerralla aloittaisitkin jo hyvissä ajoin lahjoittamalla ja myymällä turhaa pois, jää pakattavaa paljon vähemmän, eikä se ahdista yhtään niin paljon.

Mikäli omat voimat eivät tahdo riittää, kannattaa miettiä ammattilaisen palkkaamista avuksi. Kokeneilta ammattilaisilta muutto sujuu nopeasti ja sinulle huomattavasti stressittömämmin.

Uusi koti

Uuteen kotiin on ihana saada tasapainoinen rauhallinen tunnelma, jossa saa rauhassa kerätä voimia. Joskus sopivin tapa ei olekaan uuden hankkiminen, vaan tavarasta luopuminen. Kun tilaa yksinkertaistaa, voidaan tuoda esille toimivia kauniita ratkaisuja ilman liiallista tavarakaaosta.

Turvallisuus

Saapuessasi uuteen kotiin, käy koko asunto läpi. Tarkista onko se turvallinen lapsellesi ja lemmikillesi. Tarvitaanko turvaportteja tai aidan korjausta? Mieti kannattaako lukkoja vaihtaa tai asentaa hälytysjärjestelmä.

Tavarat oikeille paikoilleen

Laita tavarat loogisesti paikoilleen heti aluksi. Kun keittiötarvikkeet ovat kaapeissa, ne hyvin todennäköisesti pysyvät niillä paikoillaan. Mieti siis huolellisesti mikä kuuluu minnekin.

Selvitä itsellesi missä on sulakerasia ja pääveden sulkuhana. Missä on taloyhtiön sauna tai pyöräkellari, entä lähin bussipysäkki ja ruokakauppa?

Suursiivous

Asunnossa on mukavampi alkaa asua, kun kaikki kaapit ja laatikot on pesty edellisen asukkaan jäljiltä tai remonttipölystä. Korjaa heti mahdolliset pikkuviat. Lopuksi osta kukkia.

Muuttolaatikoita
Muuttopalvelu Kengurut logo

Yhteydentto